weblogowtc trans small

Veldfietsrondje Eindhoven 2011

Geschreven door Ben van der Genugten op .

Waarom niet eens in een onthaastend tempo op de veldfiets genieten van de natuur langs onbekende paden? Gewoon eens ter afwisseling van het één voor één in een recordtempo langsscheuren van de overbekende MTB-routes. Dit was mijn idee achter het uitzetten van een veldfietsrondje om Eindhoven heen. Het veldfietsrondje, dat linksom (tegen de klok in) afgelegd moet worden, is zo gemaakt dat het zo weinig mogelijk verharde weg bevat, kleine paadjes bevoordeelt boven brede, al te mulle zandhopen vermijdt en delen van uitgezette MTB-routes steeds in de rijrichting volgt. Maar Eindhoven is groot en door de natuur er omheen levert totaal toch mooi 110 km op: genoeg om zelfs de gevorderde MTB-er een hele dag bezig te houden.

               Maar je hebt ook iets moois als minder fanatieke en meer van de rust genietende veldfietser. Dan is het verstandig vanuit ons CW volgens een leuke verbindingsroute naar het rondje toe te rijden, een stuk van het rondje te fietsen en dan volgens een ander verbindingsstuk weer terug te fietsen naar CW. Onderstaande afbeelding geeft een ruwe indruk van het rondje en van 10 mogelijke redelijk originele verbindingsstukken. De afstanden hierbij zijn als volgt (in km):

              

Best – Vessem

16.0

CW – Best

11.5

Vessem – Steensel

10.0

CW – Vessem

14.4

Steensel – Valkenswaard

11.2

CW – Steensel

11.6

Valkenswaard – Leende

13.2

CW – Valkenswaard

13.9

Leende – Heeze

8.8

CW – Leende

12.3

Heeze – Strabrecht

13.9

CW – Heeze

16.9

Strabrecht – Nuenen

8.0

CW – Strabrecht

13.9

Nuenen – Gerwen

9.8

CW – Nuenen

11.3

Gerwen – Son

10.1

CW – Gerwen

18.0

Son – Best

8.2

CW – Son

14.0

 

Bijvoorbeeld, een deelrondje CW – Son – Best – CW geeft 14.0 + 8.2 + 11.5 = 33.7 km. Natuurlijk zijn nog vele andere verbindingen mogelijk die iedere geoefende veldfietser voor zichzelf ook eenvoudig weet te vinden. Met de bijbehorende gpx-files openbaren zich de kleinste details.

               De route kruist soms wel eens het pad van de wandelaar en dan geldt maar een parool: vriendelijk groeten en complimenteren met de voor jouw benen aandacht vragende prachtige hond.

               Voor op-en aanmerkingen (inclusief alternatieve stukken als gpx-files) houden we ons aanbevolen. De laatste update van de tracks heeft plaatsgevonden op 2011-10-30.


backbutton-site