Eerbetoon aan onze oprichters

Geschreven door Jan van de Sande op .

In Memoriam1aIn Memoriam2a

Wim van der Mark overledenIn Memoriam3a
Een onzichtbare gezichtsbepaler
auteur: Max Steenberghe
geplaatst in: Eindhovens Dagblad,
vrijdag 20 april 2001
Na een korte ziekenhuisopname is in de nacht van donderdag op vrijdag Wim van der Mark overleden. Hij was van 1984 tot 1998 in dienst van deze krant. Van der Mark vervulde een belangrijke rol in het Eindhovense verenigingsleven, was initiator en organisator van de wielertoertocht de Ronde van het Eindhovens Dagblad en webmaster van een der populairste Eindhovense internetsites. Wim is 51 jaar geworden. Van der Mark kwam als vormgever in dienst van deze krant, een functie die hij eerder had bij de Bossche uitgever Malmberg, waar hij onder andere de Okki en Taptoe verzorgde. Bij het Eindhovens Dagblad werd hij later regio-eindredacteur en stadsverslaggever. Ziekte dwong hem echter tot een vervroegd afscheid. Wim voelde zich Eindhovenaar in hart en nieren en liet zich kennen als een altijd vrolijk type, hoewel hij die lach meer voor anderen reserveerde en niet snel tot zijn eigen hart toeliet. Een noeste werker die zijn levensgeluk zocht in het completeren van zijn vele verzamelingen. Dinky Toys, Monopoly-spelen, stadsplattegronden (van Eindhoven) met als speerpunten (zijn eigen) wieler-amateurisme en vooral popmuziek. Met een encyclopedische kennis wroette hij in de levens en werken vanIn Memoriam4a the Beatles, de Stones, the Kinks en Bob Dylan en uiteraard de Eindhovense muziekscene. Over de hele wereld had hij adresjes voor platen en/of nieuwtjes van zijn helden, alles hield hij bij, alles kreeg een plaats in de dagelijks groeiende collectie van honderden boeken en duizenden platen. Tot zijn trots werd hij webmaster van de officiële Boudewijn-de-Groot-homepage.

Zuiderzee
Lijstjes, daar hield Wim van. Wat hij van zijn leven in kaart kon brengen, zette hij op volgorde: op zijn internetsites zijn al zijn vakanties, al zijn wielertochten, al zijn verzamelingen en al zijn stokpaardjes terug te vinden. Uiteraard het meest complete overzicht van de Eindhovense beat- pop- en rockhistorie,maar ook ‘liedjes met een verwijzing naar de naam Linda of afgeleiden daarvan’, de geschiedenis van de caravan, en alle uitvoeringen van de Zuiderzeeballade. De hem aangeleerde drang tot perfectie dwong hem tot compleetheid in het absurde: een halfuurtje na een Dylanconcert waren de gespeelde nummers op Wims site te vinden, een uur later gespecificeerd met details als afwijkende coupletteksten. Tijdens een interview wist hij beter dan Ray Davies de hitstanden van diens Kinks-singles.

In Memoriam5aZeepkistenrace
Zoals hij bij de krant als vormgever onzichtbaar maar gezichtsbepalend werk verrichtte, was hij ook op het Wilhelminaplein en in het gelijknamige café motor van het verenigingsleven. Het begon met een zeepkistenrace en een wielerclubje, het eindigde met festivals en de toertocht, plus een verzameling verenigingen. Ook hier lijstjes: de rangordes van de leden met hun aantal gefietste tochten, kilometers en colls. Met ook zijn eigen veroveringen: onder andere een radarheuvel van de vliegbasis Eindhoven en de Waalrese Guillaume de Fer, de door een vriend naar hem vernoemde IJzeren Wimme. Hoogte: 23 meter en een gemiddeld stijgingspercentage van 3,33.

Maar wat het was, ik wist het niet. Ik voelde
het en gedroeg mij er soms naar. Als ik uit de
bioscoop kwam en ik een heldhaftige film
gezien had. Dan had ik het gevoel heel sterk.
Dan liep ik over straat met mijn hoofd rechtop."
En dacht dat iedereen die mij zag wel zou denken:
wat loopt daar een bijzondere jongen.
Uit Wim’s: “Liefdes en Vrienden”
Wim van der Mark
Eindhoven
22 november 1949 - 19 april 2001

 

 

 

 

 

 

 

 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In MemoriamIn Memoriam2In Memoriam3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Memoriam1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar echt in en in gelukkig was Harrie als hij op z’n fiets zat.
De beginzin van Tim Krabbé in ‘de Renner’ sloeg helemaal op hem: “niet-wielrenners, de leegheid van die levens schokt me”.

(uit: Postuum geschreven door Jan van de Sande 27-11-2012)

In Memoriam4In Memoriam5

You have no rights to post comments