logo wtccw3

GPS VERRASSINGSTOCHT 2015 wordt een ontwerpwedstrijd!

Geschreven door Wetenschappelijk Bureau 2.0 op .

[LET OP: Voorbereiding vereist! Uitdaging voor de route-ontwerpers!]

Tijden veranderen. Het Wetenschappelijk Bureau van deze club heeft haar verantwoordelijkheden ten aanzien van de GPS verrassingstocht enige jaren geleden overgedragen aan een volgende generatie. Een generatie bovendien die het minder nauw neemt met getallen, feiten, waarheid… maar zich laat leiden door meningen en waarderingen van anderen, door het imago en de prestaties gecreëerd op de online sociale netwerken waarmee zij voortdurend in contact staan.

De Beverbeek, waar we ooit in groten getale lijfelijk samenkwamen om elkaar in woord en soms ook daad te imponeren, wordt langzaamaan ingewisseld door een virtueel strijdperk: Strava – waar je elkaar niet hoeft te ontmoeten om elkaar er toch genadeloos vanaf te kunnen rijden. Tijden veranderen, en soms moet je daarin meegaan. Vandaar een geheel nieuwe invulling voor de GPS Verrassingstocht 2015. Wij hopen het imago van ons clubke als zijnde jong van geest hoog te houden, en hoe kan dat beter dan door het scoren van zoveel mogelijk Kudos.

Omdat er herhaalde klachten kwamen over het benodigde opleidingsniveau om kans te maken in de vorige edities, houden we de opdracht dit keer simpel. Iedereen die kan tekenen op een kaart, kan meedoen en een team vormen. Kartofiele GPS-haters maken daarmee ook een grote kans, zij het dat zij tenminste een GPSer in hun team moeten tolereren om op zondag 6 september met hem/haar mee te rijden en de track op te nemen.

De GPS-verrassingstocht 2015 is namelijk een artistieke opdracht, die wel enige voorbereiding vraagt: fiets een zo origineel en overtuigend mogelijke figuur. Onderaan dit bericht vind je een aantal voorbeelden ter inspiratie. Wij dagen de routebedenkers en grafische talenten onder ons uit om iets dergelijks in Eindhoven, Capital of Design, voor elkaar te krijgen. Deze track dient op zondag 6 september door ten minste 1 persoon per team met GPS al fietsend opgenomen te worden.

Daarbij gelden de volgende randvoorwaarden:

 • -       minimale afstand: 50 km
 • -       track loopt doorlopend van plein tot plein
 • -       de track moet volledig fietsbaar zijn over toegankelijk terrein
 • -       maximale tijd: 3:30u (start vanaf 9:00 u, terug op plein om 12:30). Pauzeren mag dus, maar de deadline voor terugkeer op het plein om 12:30 is strict vanwege de prijsuitreiking.

Kleine letters: Als een track niet aan een van deze voorwaarden voldoet, behoudt de wedstrijdleiding zich het recht voor dit in de beoordeling te laten meewegen, of de track van deelname uit te sluiten.

We laten de winnaar dit keer niet bepalen door objectieve getallen, maar door een peiling van smaak en oordeel van een willekeurige en nauwelijks onafhankelijke jury, zoals dat in het moderne leven steeds vaker gebeurt (denk Eurovisiesongfestival). De winnaar wordt na afloop van de tocht ter plekke, op basis van stemmen gekozen. Desgewenst mogen de deelnemers hun track mondeling toelichten tijdens de stemfase tussen 13:00-13:15 u.
De prijsuitreiking vindt plaats om 13:15 uur.

Bij de beoordeling geven wij de volgende criteria als suggestie mee aan de beoordelaars (zijnde de aanwezige deelnemers):

 • -       originaliteit
 • -       zuiverheid van de gereden track/handig gebruik van de aanwezige wegstructuur.
 • -       fietsbaarheid: kan de track soepel en veilig met de fiets worden afgelegd? is de fietservaring leuk en voorherhaling vatbaar – idealiter creëren we namelijk een nieuwe klassieker (zoals de Olifant van Het is Koers – zie hieronder)!
 • -       toepasselijkheid van de gefietste figuur voor Eindhoven of de club, of overtuigingskracht van het verhaal er om heen. Een tekstuele toelichting mag worden voorbereid en kan voor de beoordeling worden meegeleverd.
 • -       hoe langer de afstand, hoe beter! Als je maar om 12:30 terug weet te zijn.

Aanmelding vooraf is niet verplicht, wel gewenst, graag per email bij Francien en Pieter (zie onder). Teams kunnen bestaan uit 1 of meer rijders. Per team wordt 1 track ingediend (bedenk wel: hoe meer opnames in 1 team, hoe groter de kans op een optimale track, vooraf of op het plein kunnen teamleden geworven worden).

Als extra, omdat we natuurlijk streven (strava-en?) naar worldwide fame: Post na afloop de track na afloop vooral op Strava, want op de clubborrel van 18 september zullen we dan ook nog de track huldigen die de meeste kudos heeft gescoord.

OPMERKING: mochten er mensen zijn die zich uitgedaagd voelen om nog een aanval te doen op het M. Velo record, dan vragen wij hen zich vooraf bij ons te melden. Zie ook het verslag en de animaties van de 2012 GPS Verassingstocht.

Voor aanmelding vooraf of verdere inlichtingen kunnen jullie terecht bij de wedstrijdleiding 2015: Francien  (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en Pieter (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Programma:

 • 9:00 uur        Verzamelen op plein en aanmelding bij de wedstrijdleiding (samenstelling team, welke GPS devices, contacttelefoonnummer). Wie compleet en aangemeld is mag vertrekken.
 • Uiterlijk 12:30 Terugkeer op plein
 • 12:30-13:00 Verwerking opgenomen tracks
 • 13:00-13:15 Stemronde door aanwezige deelnemers
 • 13:15              Bekendmaking prijswinnaar(s)

Een aantal voorbeelden ter inspiratie:

Een bekende uit de buurt:
IMG 3956

images

eland

vis

IMG 3958


Een Amerikaans stratenpatroon maakt het wel zo makkelijk soms, maar ook daar zijn mensen creatief geweest:

space invader
turkey

You have no rights to post comments